Avansert


AVANSERTE DAMPERE, MODS, RDA, RTA & RDTA


Avansert er her stort sett forskjellen på et kamera med innstillinger, sammenlignet med et kamera som bare er å trykke på en knapp uansett ('click and go'). RTA, RDA og RDTA er forskjellige brennere som omdanner oljen til damp. Mod er batteridelen som driver forbrennerdelen, uansett om denne er RTA, RDA eller RDTA.

Felles for alle disse forbrennerhodene er at du må bygge om forbrenneren selv, derfor står R her for 'Rebuildable', eller 'Byggbar' på norsk. Det finnes også ferdigbyggede brennere, men skal en bygge selv, bør en vite litt om hva en holder på med. Nei, du behøver ikke være en rakettforsker, men noen helt grunnleggende ting skal en kjenne til - for du kan ødelegge både brenner og utsette deg selv for fare i verste fall. Som sagt, ikke mye kunnskap, men en skal teste spenningen i den coilen en bygger før en går i gang med selvbyggede coiler. Når det helt elementere er inne, så er det også gøy og spennende å kunne bygge en damper akkurat som du selv ønsker det.

avanserte esigaretter
Skal jeg forklare tegningen?

Husker dere gamle lyspærer med glødetråd? Det er mye det samme her, to coiler (spiraler) der hver ende er festet i hver sin skrue. Som bilbatteri, ett pluss og ett minus feste. Dette blir tilsammen et fungerende fordamperhode når det får kontakt med batteriet i en mod (batteriholderen). Gjennom hver coil (her bare i en av disse) setter en oftest inn bomull som fører oljen opp i brenneren/coilen. På denne RDA som er utgangspunktet her, så ser en en svart flekk over den øverste coilen, og en svart prikk under den nederste. Dette er hvor luften kommer inn slik at damp dannes i forbrennerhodet.

Tilbake til RDA, RTA, RDTA og MOD

RDA er et forbrennerhode som du må dryppe ny olje til forbrenneren med korte mellomrom, da RDAs ikke har en tank med mye olje lagret. På engelsk står derfor RDA for 'Rebuildable Dripper Atomizer', eller noe slikt som 'Byggbare Drypper Brennere' på norsk.

RTA er som sagt også byggbare, men er for de som ikke ønsker å ha med seg en liten flaske med olje, og dryppe inn i brenneren hele tiden. Når så 'R' står for byggbar, og 'A' for brenner, da står 'T' her for Tank. RTA betyr da 'Rebuildable Tank Atomizer' eller 'Byggbar Tank Brenner' på norsk. Med andre ord har en RTA en tank, slik at en slipper å tilføre olje hele tiden som i en RDA.

RDTA er derimot noe ganske så nytt, og en av de første (om ikke den første) som fikk dette navnet på seg, er brennerhodet Aromamizer som ble designet av BJ Shi som er sjefsdesigner og sjef for SteamCrave i Kina. Du ser allerede at RDTA forkortningen har både en 'D' og en 'T', som vil si at det er en kombinasjon av både Drypping og Tank. Kombinasjonen er både i hvordan lufttilførselen kommer rett inn i brennerkammeret, og muligheten for å dryppe direkte på coilen fra toppen. I dag har RDTA blitt et eget begrep, og ideelt for de som ønsker både mest mulig smak, men samtidig ikke vil dryppe hele tiden
Robert Ellis hadde 7. juli 2015 en anmeldelse av Aromamizer RDTA der han for første gang presenterer denne etter å ha omtalt den tildekket et par ganger tidligere. Her er videoen, anbefales (-:

MOD, det er enkelt sagt batteriholderen som driver damperhodet - enkelt og greit, ikke noe batteri, ingen dampere. Det som blir kalt en mekanisk mod er rett og slett batteri som ikke gir forskjellig kraft til damperhodet, annet enn det som batteriet selv gir. Så har du mods som du kan regulere temperatur, watt og så videre, så i mange tilfeller har de en datachip innebygget. Min yndlingsmod som jeg bruker stort sett hele tiden, har til og med muligheten for å oppdatere datachipen via en usb til en pc.


Dette var bare et grunnlag, så igjen - husk 'stay safe' (-:
Det betyr i hovedsak at du må vite hva moden din er bygget for slik at du ikke utsetter batteriet for mer enn det er laget for. Samtidig må du vite hva du gjør når du bygger en coil, og da bør du i det minste ha en ohm-måler så du kan teste coilen, slik at den ikke skader brennerhodet, moden eller deg selv i verste fall. Følger du derimot grunnleggende regler og har lest deg opp på hva du begir deg inn på når du selv skal bygge coiler - så er det knapt noe som er så morro i dampeverdenen som det å være selvbygger. Er du usikker, så begynn med ferdige coiler som du bare setter rett inn i damperhodet, du får likevel gleden av RDA, RTA eller RDTA.

Aakre Avatar
About:

Arnvid Aakre is an indie-pendent artist, writer, and lecturer. World & web citizen. He do 'one-man' projects to larger projects (as his multi artists based "Hatshepsut Project", under UNESCO HQ in Paris, patronage). Now working on the art project LAFIAS. He lived 15 years in Egypt (Luxor and Cairo), but today the Nileviking family live in Bergen, Norway.