Hvordan ..?


HVORDAN KAN JEG BEGYNNE?


Leser du dette, så lurer du sikkert på hvordan du kan begynne, eller har du allerede prøvd med noen sigarettlignende el-sigaretter som ikke helt var det store? Kanskje er du bare nysgjerrig, og da har du en like god grunn til å lese videre. Egentlig er det lett å bli en damper (en som damper på en e-sigarett), og du har i dag nærmest uendelige muligheter til å finne dampeverktøy er som passer akkurat deg. Men for å spare din tid, la meg helt kort nevne to ting du ikke bør begynne med:

1. Ikke begynn med liksom el-sigaretter, det vil si enkle sigaretter som markedsføres under navnet e-sigaretter, ofte med en liksomglo i tuppen. Disse kan du til og med abonnere på og få nye tilsendt automatisk i posten. Jeg har til nå ikke truffet noen som har lagt bort tobakk med dette som alternativ, det er omtrent som å tro at lakrispiper og sjokoladesigaretter får en til å legge bort tobakken.

2. Det andre du ikke bør begynne med, er avansert dampeverktøy som du må bygge og justere. Begynn i den lette siden, og etter at du har lest deg opp nok til å forstå hva du gjør når du skal begynne å tukle med elektriske spenninger og mer, så kan du gå over til det mer avanserte (om du føler for det). Det er ikke at det er farlig om du forstår hva du holder på med, men som sagt - det er ikke der en begynner. Så til alle mulighetene en kan hoppe rett på uten problemer. Gled dere, og velkommen til dampernes verden!

hvordan begynner jeg med esigaretter?
Skal jeg forklare tegningen?


Fra venste til høyre, en oljedråpe, + en elektrisk viklet tråd, + ett batteri = en lykkelig damper.
Okay, skal forklare det nærmere:

1. en oljedråpe
Nikotin har tobakk som bærer i vanlige sigaretter, men i el-sigaretter så er det olje som er grunnlaget. Det er to hovedtyper olje, den ene som en sikkert har sett som røyk under konserter. Disse oljene kalles PG (Propylenglykol) og VG (Vegetabilsk glyserin). Oftest er basen en blanding av PG og PV, eller så kan det brukes bare en av disse. Basevesken kan inneholde forskjellig styrke av nikotin, eller være uten nikotin. I tillegg vil en oftest ha smak, og her er det utallige smaker som enten kommer ferdigblandet i baseoljen, eller en tilsetter dette selv.

2. en elektrisk viklet tråd.
Når en har en avansert el-sigarett så kan en selv vikle en metalltråd for å varme opp oljen til damp, og gjennom den viklede metalltråden går et materiale (f.eks. bomull) som trekker oljen opp i trådviklingen. Det viktige her er at olje må varmes opp for å produsere damp, på samme måte som en vanlig sigarett brenner tobakk gjennom en glo. Forskjellen er at gloen på en sigarett brenner tobakk med en varme på rundt 800 grader, i en el-sigarett skjer fordampingen ved 350 grader. Det er mange former for fordamperhoder (som varmer oljen), og de aller fleste kommer som ferdige deler som en bytter ut etter en tids bruk.

3. ett batteri
Batteri brukes for å få fordamperhodet eller forbrenneren til å fordampe oljen. Det kan skje gjennom et innebygget batteri, eller i form av spesielle oppladbare batteri som er spesiallaget for el-sigaretter.

4. en lykkelig damper
Med andre ord, olje, el-tråd og batteri er hovedkomponentene du alltid vil trenge i en el-sigarett. Resultatet av olje+el-tråd+batteri er en damp med eller uten nikotin og med valgt smak som damperen kan trekke inn på samme måte som en vanlig røyker gjør det - men uten tjære og alle de andre minussidene som en tobakkssigarett har. Resultatet er en lykkelig damper, eller rettere sagt, mange lykkelige dampere (-:


Aakre Avatar
About:

Arnvid Aakre is an indie-pendent artist, writer, and lecturer. World & web citizen. He do 'one-man' projects to larger projects (as his multi artists based "Hatshepsut Project", under UNESCO HQ in Paris, patronage). Now working on the art project LAFIAS. He lived 15 years in Egypt (Luxor and Cairo), but today the Nileviking family live in Bergen, Norway.